Kaderbrief 2019 en Zomerbericht Vastgoed

10 juli 2019

 

Kaderbrief 2019 en Zomerbericht vastgoed.

Dank u wel voorzitter.

Voorzitter, vooraleerst weer dank voor de beschikbare spreektijd, deze is, zoals voorgaande jaren voor een kleine partij weer even groot als voor de grotere partijen. Dank aan u en de raad.

Voorzitter, in tegenstelling van dorpen en steden in onze regio is het Deurne gelukt om een positief financieel resultaat te tonen. Maar voor hoelang nog. De reserve in het Sociaal Domein is nagenoeg op terwijl de tekorten in 2018 opgelopen zijn tot 2 miljoen en het zal verder oplopen als de Rijksoverheid niet ingrijpt, en ik bedoel hier, significant meer budget toebedeelt voor het Sociaal Domein en met name voor het onderdeel Jeugdzorg. Het grote geld moet inderdaad uit Den Haag komen anders krijgen wij weer de opdracht om op zoek te gaan naar kleingeld bij elk onderdeel van de portefeuilles.

Voorzitter, u waarschuwt dat het vrijwel onmogelijk is om goede zorg te verlenen en daarnaast een consistente begroting en bedrijfsvoering op na te houden. De PvdA vindt dit zeer zorgelijk en dat de buurgemeenten hetzelfde meemaken is hier geen halve smart.

Voorzitter in deze zijn wij zeer nieuwsgierig naar de verschillende bezuinigingsopties inzake de maatschappelijke participatie voor mensen met een inkomen van 120% van het minimum inkomen en naar de opties inzake de mantelzorgregeling en mantelzorgwaardering, U kondigt voorstellen aan. Nogmaals de PvdA is daar zeer nieuwsgierig naar en wij zullen dat zeer zorgvuldig tegen het licht houden tenslotte gaan wij uit van “Zeker zijn van meedoen”.

 

Voorzitter, ook in dit kader onze grote waardering voor de medewerkers van “grip op schuld” maar ook delen we de zorg over het stijgen van het aantal inwoners, van 171 naar 228, dat gebruik moet maken van Grip op Schuld. Ik hoef u niet te vertellen wat schuld doet met mensen: somberheid, depressie en PTSS symptomen en hierbij opgemerkt dat zij met grote waarschijnlijkheid een beroep moeten doen op Zorg.

Voorzitter, ik blijf oproepen om schulden te voorkomen en “Grip op Schuld” blijven te bemensen met professionals en ervaringsdeskundigen.

Voorzitter,  Het perspectief van alle activiteiten binnen het Sociaal Domein dwingen ons om opnieuw naar de uitgaven te kijken, maar ook naar de geplande uitgaven of wensen, misschien moeten we onze wensen die opgenomen zijn in het raadsprogramma, opnieuw tegen het licht houden. Voorzitter, in dit verband willen we de wethouder vragen of het in dienst nemen van de jeugdprofessionals ons kost of oplevert.

Voorzitter, in het licht van mijn vorige opmerkingen merken we wel dat er slechts in beperkte mate gevraagd wordt naar financiële middelen. Prima. Ook de algemene reserve verhogen vinden we in deze een goed plan daar de onzekerheid uit Den Haag niet afneemt.

Voorzitter, de vragen naar middelen, lees budget, ten behoeve van de roltrap in de parkeergarage vraagt enige uitleg, wij horen de wethouder daar graag over.

Voorzitter, vanaf 1 januari 2012 is Deurne niet meer financieel verantwoordelijk voor jongeren die volledig onder voogdij staan, dit door een ander verdeelmodel. Is er toch niet een voorzichtige prognose te geven wat daar de financiële consequenties van zijn ?

Voorzitter, wanneer er geen positief nieuws komt uit Den Haag, vragen wij u zorgvuldigheid en behoedzaamheid inzake de financiën, van de PvdA kunt u dit verwachten.

 

Voorzitter, dan het zomerbericht Vastgoed.

Een helder verhaal, het grondbedrijf is in control. Wordt gemeld. Fijn. De PvdA waardeert de acties die in dit en vorige jaren zijn genomen om dit te bereiken.

Voorzitter enkele vragen en opmerkingen. U meldt dat deelgebied 7 niet verloopt zoals gehoopt, zijn de verschillen overbrugbaar of zijn hier andere oorzaken voor te vinden?

Voorzitter, dan ons maatschappelijk vastgoed. U blijft volharden dat er veel te koop is in Deurne, een kasteelruïne, een kiosk, een molen, et cetera. Derhalve blijft de PvdA volharden in haar eis dat u deze objecten anders moet duiden, koesteren en goed onderhouden.

 

Voorzitter, tot slot.

In het zomerbericht lezen we weer de onheilspellende gedachte dat Deurne kern en de Zeilberg met hun 5 Wijkhuizen toe kunnen met slechts 3. Daarmee haalt u alle wind uit de zeilen voor een wijkhuis voor de wijk de Koolhof en dat is een zonde. Uw voorstel over slimme combinaties heb ik niet uit uw stukken kunnen halen dus dan is de vraag gerechtvaardigd: wat is het standpunt van de wethouder in deze?

Voorzitter, uw maatregelen ten aanzien van energiebeheer, zoals bij de sporthallen, juichen wij toe.

 

Voorzitter, de PvdA heeft kennis genomen van het document “informatie beveiliging”. Heeft Deurne datalekken moeten melden bij de autoriteit?

 

Tot zover in 1e termijn.

Dank u wel voorzitter.